E-vitamin

Étrend

(0/0)

Egészség, szépség, boldogság – minden az étrenddel kezdődik


Közhely, hogy az étrendünkkel tehetünk legtöbbet az egészségünkért, azonban napjaink embere hajlamos elfelejteni ezt az elcsépelt, ám annál valóságosabb állítást. Szedjünk bármilyen kiváló vitaminkészítményt vagy táplálékkiegészítőt, az nem helyettesíti a vegyes, kiegyensúlyozott és változatos étrendet. Az vagy, amit megeszel – és ez nemcsak egészségünk, de boldogságunk miatt is fontos.

e-vitamin


Az E-vitamin egy olyan zsírban oldódó antioxidáns, amely létfontosságú, de a szervezet saját maga számára nem képes előállítani. Éppen ezért a megfelelő étrenddel és az azt kiegészítő készítményekkel kell biztosítanunk számára a kellő mennyiséget. Az alábbiakban ahhoz adunk ötleteket, milyen élelmiszereket érdemes rendszeresen fogyasztanunk, ha szeretnénk odafigyelni ennek a létfontosságú tápanyagnak a bevitelére.

Talán a legjobb E-vitamin forrás a mandula, amelynek 100 grammja 26 milligramm E-vitamint tartalmaz. Elsősorban nyersen ajánlott fogyasztani, de a hidegen készült olaj és mandulatej is kiváló forrás. A magok közül még elsőrendű forrása az E-vitaminnak a szezámmag, tökmag, napraforgó. Kiválóan juthatunk hozzá ehhez az esszenciális vitaminhoz sötétzöld színű, nagy levelű zöldségek: mángold, spenót, mustár zöldje, tarlórépalevél, kelkáposzta fogyasztásával. Szintén nagyon hasznosak a növényi olajok: legjobb a búzacsíra, de kiváló a napraforgó, kendermag, kókuszolaj, olíva, gyapotmag hidegen sajtolt olaja is.
 

A törökmogyoró és a fenyőmag rendkívül ízletesek, és szintén jelentős mennyiségben tartalmazzák ezt az antioxidánst. Ugyancsak remek forrás az avokádó, amellyel egy egyszerű szendvicset is superfooddá változtathatunk, vagy a petrezselyem, amit fűszerként rengeteg ételben használhatunk, nemcsak egészséges, de ízletes is lesz tőle. Ugyancsak ajánlott az olívabogyó, aszalt sárgabarack, taro gyökér, búza, pirospaprika, margarin, bazsalikom, oregánó, kivi, mangó, pisztácia, mogyoróvaj, chili és a paradicsom gyakori fogyasztása. Figyeljünk azonban oda a mennyiségekre, az E-vitamin túlzott fogyasztása ugyanis szintúgy nemkívánatos tünetekhez vezethet, mint annak hiánya!

 

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).